62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Czym wyróżniają się orzechy laskowe z Piemontu? I co to jest oznaczenie IGP?

22-03-2024

W wielu produktach w naszym sklepie i innych miejscach oferujących produkty włoskie możesz spotkać się z orzechami laskowymi. Niejednokrotnie są one jednak nazwane tajemniczo: "orzechy z Piemontu ChOG" lub "Nocciola Piemonte IGP", lub jeszcze inaczej: "Tonda Gentile Trilobata IGP". Z czym to się je? Już odpowiadamy!

 

W wielu produktach w naszym sklepie i innych miejscach oferujących produkty włoskie możesz spotkać się z orzechami laskowymi. Niejednokrotnie są one jednak nazwane tajemniczo: "orzechy z Piemontu ChOG" lub "Nocciola Piemonte IGP", lub jeszcze inaczej: "Tonda Gentile Trilobata IGP".

Z czym to się je? Już odpowiadamy!

 

Nocciola Piemonte IGP są uznawane za jedne z najlepszych rodzajów orzechów laskowych i są cenione szczególnie w cukiernictwie

 

Na początek wyjaśnijmy, co to jest w ogóle to tajemnicze 'IGP/ChOG'.

 

Jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Oznaczenie 'ChOG/IGP' (Chronione Oznaczenie Geograficzne/Indicazione Geografica Protetta) mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.

 

 

 

 

Nocciola Piemonte IGP - Tonda Gentile Trilobata IGP


Nazwy te (jako swoje ekwiwalenty) odnoszą się do każdej postaci orzechów laskowych otrzymywanych z odmiany Tonda Gentile Trilobata, występującej w Piemoncie i głównie na obszarze wzgórz Langhe, Roero i Monferrato. To odmiana szczególnie ceniona w przemyśle spożywczym, zwłaszcza w cukiernictwie, ze względu na swoje wyjątkowe parametry, takie jak: łatwość łuskania, doskonały aromat i smak po uprażeniu, wyższa trwałość podczas przechowywania, wynikająca z niższej, niż u innych odmian, zawartości tłuszczu.

 

 

 

Orzechy tej odmiany są stosowane jako składnik kremów, ciastek, ale i pikantnych wędlin i serów. To właśnie z orzechów laskowych Nocciola Piemonte IGP powstaje również tradycyjna piemoncka czekolada - Gianduia i tradycyjne piemonckie ciasteczka orzechowe - Nocciolini.

 

 

  

 

Również w naszym sklepie znajdziecie produkty z orzechami laskowymi Nocciola Piemontese IGP! Sprawdźcie!

Polecamy produkty

Nocciolini - mini ciasteczka z orzechów laskowych, 50g

Nocciolini - mini ciasteczka z orzechów laskowych, 50g

Nocciolini di Chivasso - tradycyjne mini ciasteczka z mąki z orzechów laskowych i białka jajek. Saszetka masa netto 50g   ...
Gianduja - czekolada Amedei orzechowa 50g

Gianduja - czekolada Amedei orzechowa 50g

Toscano Nut Brown Gianduja - czekolada Amedei mleczna z orzechami laskowymi. Masa netto: 50g   
Krem Gianduja, bezglutenowy, bez cukru, 125g

Krem Gianduja, bezglutenowy, bez cukru, 125g

Krem do smarowania Gianduja - bez glutenu, bez cukru, wegan Masa netto: 125g  ...